Kickbike route nes-ballum-hollum

U gaat links de straat in en op het kruispunt naar links. U komt voorbij de kakebienen…*

Vervolg deze weg en de eerste afslag buiten het dorp, na het bos, gaat u rechts. Westerpad. Op het stand bevind zich Ameland Adventure, 2de standtent links.

Het fietspad leid u door het bos en eindigd bij het strand waar u links gaat richting Ballum.

Bij strand Ballum* aangekomen volgt u het fietspad. Nu gaat u het eerst volgende onverharde (riet)pad in aan de rechterkant. Volg deze tot u op de kruising rietpad/finnegatspad uitkomt.

Om de route te vervolgen gaat u nu links, maar als u de step stalt en naar rechts loopt komt u via houten bruggetjes bij de vogelkijkhut uit, een uitkijkpunt over een waterpartij!*

Eenmaal de route weer opgepakt gaat u over het fietspad naar rechts, richting de vuurtoren.

U passeert Engelsmanduun aan uw rechterhand, op het duin staat een monument.*

Net voor de vuurtoren eindigd het fietspad en kunt u bijv. de vuurtoren bezoeken* of u kunt even neerstrijken bij restaurant “onder de vuurtoren”.

t.o. het restaurant loopt een weggetje(fenneweg)  het bos in en u vervolgt zo uw route.

U neemt vrijwel meteen rechts het fietspad, het bos in. U komt zo langs de eendevijver* en gaat het fietspad verder af. U houd links aan en zo komt u via het duinfietspad op de (fenne)weg en gaat deze weg rechtdoor tot u bij het paardegraf aankomt.*

Na het paardegraf neemt u de volgende links, het tjettepad, richting Hollum. In Hollum gaat u rechts. Maar u kunt ook de molen met winkeltje* bezoeken dan gaat u links en meteen weer rechts. Wanneer u de route vervolgt komt u uit op een 3-sprong. En  bij de hoge stoep (winkeltje) gaat u dan rechts en meteen weer links richting Ballum. U kunt ook naar links dan gaat u Hollum in.

Eenmaal weer richting Ballum komt u langs het Sorgdrager museum* met oudheden van Ameland. Verder Hollum uit komt u ook voorbij de kaasboerderij* en en oorlogsmonument*. Na een lange flauwe bocht komt u bij het Gemeentehuis uit. Hier gaat rechts de Smitteweg op.

U komt langs de manege en de bierbrouwerij, rijd door tot de Ballumerbocht. Hier kunt u een kijkje nemen bij de dijkwachters* en de reddingsboot* van de KNRM die daar gevestigd is.

U gaat langs de wadkant terug naar Nes. Op de pier aangekomen kunt u nu naar links, maar u kunt ook achter het restaurant en de fietsverhuur, de oude steiger bezoeken met de rondvaartboten.* Deze gaan naar zeehonden/schelpenbanken en te vissen.

Naar Nes terug komt u aan bij de rotonde en gaat hier rechtdoor. Nu rijd met de weg mee Nes in tot u bij Hotel de Jong aan komt en daarachter is uw vertrekpunt, kickbike-ameland.

 

U kunt stoppen bij *, dit zijn gebouwen, beelden of andere interessante dingen. Deze route is ca 65 min. Zonder stops.